[ 29 Mayıs 2008 Perşembe ]
YazdırYazdır Get a PDF version of this webpagePDF

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, kayısı yaprak delen ile ilgili muhabirimize özel bir açıklamada bulundu.Hastalık kayısı ağaçlarının yaprak, meyve, tomurcuk ve genç dallan üzerinde belirli oluşturur sözlerinin altını çizen Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, açıklamasına şöyle devam etti, “Yaprak üzerinde lekeler 1mm çapında ve yuvarlak olup zamanla kenarları kırmızımsı ortası kahverengi olur. Bu lekeli kısımlar zamanla dökülür ve yaprakta delikler oluşur. Meyvelerdeki lekeler l-2mm çapında, yuvarlak ve dağılmış şekildedir. Şiddetli enfeksiyonlar da lekeler birleşerek meyve üzerini kaplayabilir. Zamanla lekeler kahverengileşir ve ortası çökük olur. Hastalık nedeniyle sürgünler üzerinde de kahverengi-kırmızı renkte lekeler oluşabilir. Bu lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler. Hastalık nedeniyle meyvenin kalitesi düşmekte dolayısıyla pazar değerini de büyük ölçüde kaybetmektedir. Verimde de % 30- 60 dolayında azalma görülebilir. Hastalık kayısı dışında kiraz, vişne, badem, erik ve karayemişte görülmektedir” ifadelerini kullandı. Kayısı Yaprak Delenin mücadelesine de değinen Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, iki tür önlemlerin olduğunu söyledi. Kültürel Önlemlerde, Sonbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran dallar sağlam kısımdan budanıp yakılmalıdır diyen Öztürk, Kimyasal Mücadeleyi de şöyle açıkladı; “ 1. İlaçlama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2. İlaçlama: ilkbaharda çiçek tomurcuklan açılmadan Önce ( pembe çiçek tomurcuğu döneminde), 3. ilaçlama: Meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyve ucuna sıyrılırken yapılmalıdır” dedi.

(Mücadele)

[Bu sayfa 984 kez görüntülendi.]